Tietoa opiskelijalle

Tervetuloa Ahjolaan!

Tältä sivulta löydät tietoa Ahjolan käytännöistä, kuten ilmoittautumisista, perumisista ja muista opiskelijoita koskevista asioista.

Lukuvuosi 2023–2024

Syyslukukausi 2023: 2.9.–1.12.
Kevätlukukausi 2024: 8.1.–21.4.

Opetusta järjestetään myös varsinaisen lukukauden ulkopuolella. Kurssin alkamis- ja päättymispäivämäärä, kellonaika sekä kurssimaksu on merkitty esitteeseen kunkin kurssin kohdalle. Ahjolan kansalaisopisto pidättää oikeuden tehdä muutoksia opetusohjelmassa annettuihin tietoihin. Oppitunnin pituus on 45 minuuttia.

Henkilökunta

Täältä löydät henkilökunnan yhteystiedot.

1. Ilmoittautuminen, maksaminen ja peruminen

1.1. Ilmoittautuminen
1.2. Kurssipaikan peruminen
1.3. Kurssin maksaminen
1.4. Materiaalimaksut
1.5. Opintosetelillä kurssille
1.6. Kurssin toteutuminen

2. Muuta tärkeää

2.1. Ohjeita Zoomin käyttöön
2.2 Opetuspaikat
2.3. Todistukset
2.4. Vakuutukset
2.5. Opintopistekurssit
2.6. Tietosuoja

Lue täältä Ahjolan toimintaa koskevat Turvallisemman tilan periaatteet

3. Usein kysyttyjä kysymyksiä

1. Ilmoittautuminen, maksaminen ja peruminen

1.1. Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu netissä Ahjolan kursseille tästä linkistä. Voit ilmoittautua myös puhelimitse numeroon 044 553 8400. Puhelinpalvelumme on auki arkisin klo 10–15.

Mikäli sinulla on kysyttävää ilmoittautumiseen tai maksuun liittyen, voit lähettää sähköpostia (toimisto@ahjola.fi).

Koko lukuvuoden kurssien osalta ilmoittautuminen syyslukukaudelle päättyy 31.10. Mikäli kurssille ei voi osallistua kesken lukukauden ilmoittautuminen on sulkeutunut aiemmin.
Koko lukuvuoden kestävillä kursseilla syyslukukaudella saatu varasija on voimassa ainoastaan syyslukukauden ajan. Kevätkaudelle vapautuville paikoille ilmoittautuminen alkaa 7.12.2023.

Ahjolan kursseilla ei ole kokeilu/tutustumiskertoja.

1.2. Kurssipaikan peruminen

Kurssipaikan voi perua maksutta viimeistään 8 päivää ennen kurssin alkua puhelimitse Ahjolan toimistoon (Huom! Ei tekstiviestinä eikä vastaajaan) tai sähköpostitse toimisto@ahjola.fi. Kurssipaikan voi perua myös verkossa ilmoittautumissivulla kohdassa Omat ilmoittautumiseni.  Jos peruminen tapahtuu 1-7 päivää ennen kurssin alkua, tai kurssin alettua, peritään koko kurssimaksu. Kurssin maksamatta jättäminen tai opettajalle ilmoittaminen ei ole peruminen. Säilytä itselläsi dokumentti perumisesta. Erikoiskurssien perumisehdot tulee tarkistaa kurssikuvauksesta. Kulttuuriretkille osallistuminen on peruttava kaksi viikkoa ennen retkeä.

Jos opiskelija keskeyttää opiskelunsa henkilökohtaisista syistä, kurssimaksua ei palauteta. Maksu palautetaan vain, jos kurssi peruuntuu tai opiskelija peruu opiskelupaikkansa viimeistään 8 päivää ennen kurssin alkua.

Syksyllä koko lukuvuoden kestävälle kurssille ilmoittautunut voi perua osallistumisensa kevätlukukaudelle maksutta 15.11. asti sähköpostitse toimisto@ahjola.fi. 

1.3. Kurssin maksaminen

Ilmoittautuminen on aina sitova eli ilmoittautuessasi sitoudut maksamaan kurssimaksun. Maksuaikaa on kurssin alkuun asti. Ahjola ei lähetä laskuja opiskelijoille.

Opintomaksun erillisestä laskutuksesta peritään 5€ laskutuslisä. Kurssimaksuun ei myönnetä alennusta. Maksu on sama riippumatta siitä, miten monelle oppitunnille opiskelija osallistuu.

Voit maksaa kurssimaksun:

1. Ilmoittautumisen yhteydessä Paytrailin välityksellä, ePassin tai Smartumin maksuliittymää käyttäen.

2. Ilmoittautumisen jälkeen maksun voi suorittaa sähköpostiin tulevan maksulinkin kautta. Maksu on maksettavissa myös omassa verkkopankissa sähköpostin vahvistusviestissä näkyvää viitenumeroa käyttäen Ahjolan tilille FI40 5730 0820 4254 33.

3. Aikuisopiskelija voi maksaa oman kurssimaksunsa (paitsi kielikurssit) myös seuraavilla työnantajan tarjoamilla etuuksilla:

  • ePassilla voi maksaa joko verkkomaksuna ilmoittautumisen yhteydessä tai ilmoittamalla tarvittavat tiedot sähköpostilla talous@ahjola.fi tai puh. 044 5538441 ja 044 5538400.
  • Edenred- ja SmartumPay-sovelluksella (muut paitsi kielikurssit) maksu on suoritettavissa ilmoittautumisen jälkeen palveluntarjoajan verkkosivuilla. Näitä palveluita käyttäessäsi ilmoita suorituksesta Ahjolan toimistoon.
  • Paperiset Smartum-, Virike- tai Tyky-setelit voi toimittaa joko Ahjolan toimitalon ulko-oven vieressä olevaan postilaatikkoon tai lähettää omalla vastuulla postitse. Tarkista setelien määrä sekä että niissä on nimesi. Mikäli setelit eivät kata koko kurssimaksua, maksa erotus viitenumeroa käyttäen pankin kautta.

Mikäli kurssi peruuntuu työnantajan tarjoamalla etuudella maksetun kurssimaksun voi siirtää toiselle kurssille tai vaihtaa lahjakorttiin.

Korttimaksut Ahjolan toimistossa ti-to klo 10-15. Tarkista aukioloajat verkkosivuiltamme. Ahjola ei ota vastaan käteistä rahaa.

Aikuinen-lapsi-kursseilla vain aikuisen osuuden kurssimaksusta voi maksaa työnantajan tarjoamilla etuuksilla. Huomioithan, että muskari on vain lapselle tarkoitettu kurssi ja maksettavissa vain rahalla.

Verottajan tarkennettujen ohjeiden perusteella Ahjolan kielikursseja ei voi maksaa edellä mainituilla työnantajan tarjoamilla maksuvälineillä.

Kurssin hinnassa on huomioitu, että lukukautena vähintään 10 kertaa kokoontuvilla kursseilla voi 1–2 kertaa peruuntua opistosta riippumattomista syistä ja korvaavia kertoja ei järjestetä.

1.4. Materiaalimaksut

Kurssimaksu sisältää opetuksen. Oppikirjat, materiaalit ja tarvikkeet opiskelijat maksavat pääsääntöisesti itse. Jos kurssilla peritään kurssimaksun lisäksi muita maksuja, on tästä maininta kurssin esittelyn yhteydessä.

1.5. Opintosetelillä kurssille

Osa kursseista on opetushallituksen myöntämällä opintoseteliavustuksella tuettua opetusta, joista osa on maksuttomia ja osasta peritään pieni osallistumismaksu. Näiden kurssien esittelytekstissä lukee ”opintoseteliavustuksella tuettu kurssi.”

Opintosetelikurssit on suunnattu työttömille, työttömyyseläkeläisille, sairauspäivärahalla oleville ja maahanmuuttajille. Tarkempi kohderyhmä on mainittu kunkin kurssin tiedoissa.

1.6. Kurssin toteutuminen

Kurssipaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Kurssi toteutuu, jos ennen kurssin alkua ilmoittautuneita on kurssikohtainen vähimmäismäärä

Kurssin peruuntumisesta tai aikataulumuutoksista ilmoitetaan opiskelijoille ensisijaisesti tekstiviestillä. Muistathan antaa puhelinnumerosi ilmoittautumisen yhteydessä. Antamalla toimivan sähköpostiosoitteen saat vahvistuksen ilmoittautumisestasi.

Poikkeustilanteessa saatamme joutua perumaan kurssin tai siirtämään sen mahdollisuuksien mukaan etäopetukseen. Voit kuitenkin ilmoittautua kursseillemme huoletta. Poikkeustilanteessa (esim. viranomaisten asettamat kokoontumisrajoitukset) opiskelija voi perua osallistumisensa aina veloituksetta ennen kurssin alkua.

  • Jos kurssi peruuntuu kokonaan, palautamme kurssimaksun kokonaisuudessaan.
  • Jos kurssi siirretään force majure tilanteen vuoksi seuraavalle lukukaudelle, maksamasi kurssimaksu voidaan siirtää mukana.
  • Jos kurssi keskeytyy, hyvitämme kurssimaksusta sinulle sen osan opetuksesta, joka jätetään pitämättä.
  • Mikäli kurssi siirretään etäopetukseen, muttet halua opiskella etänä, peru osallistumisesi toimistoon ja palautamme sinulle kurssimaksun kokonaisuudessaan. Kannustamme kuitenkin kokeilemaan myös verkkokurssejamme.

2. Muuta tärkeää

2.1. Ohjeita Zoomin käyttöön

Ohjeita Zoomin käyttöön löydät täältä

2.2. Opetuspaikat

Katso täältä lista Ahjolan opetuspaikoista.

2.3. Todistukset

Opiskelija voi tilata läsnäolotodistuksen opinnoistaan (v. 2007 lähtien). Opiskeluvuotena todistusmaksu on toimistosta noudettaessa 7 € ja aiemmilta vuosilta sekä englanninkielisenä 15 € (kotiin postitettuna 10/18 €).
Todistus tilataan Ahjolan toimistosta p. 044 553 8400 tai sähköpostitse toimisto@ahjola.fi.

Huom! Todistusta ei voi saada, mikäli opiskelija ei ole osallistunut kurssille.

2.4.Vakuutukset

Ahjolan toiminnassa mukana olevat alle 18-vuotiaat lapset ja nuoret on vakuutettu OP-Pohjolassa. Aikuiset opiskelijat huolehtivat itse vakuutusturvastaan.

2.5. Opintopistekurssit

Opintosuoritusmerkintä on helppo tapa osoittaa vapaa-ajalla ja harrastuksissa hankittu osaaminen virallisesti esimerkiksi työnantajalle, tai suoritusmerkintöjä voi sisällyttää osaksi muita opintoja kyseisen oppilaitoksen hyväksynnällä. Kurssit löytyvät ilmoittautumisjärjestelmästä. Kursseilta saatavien opintopisteiden määrä on merkitty kurssin nimeen. Jos kurssin nimessä ei ole mainintaa opintopisteistä, ei kyseessä ole opintopistekurssi. Lue lisää opintopistekursseista.

2.6. Tietosuoja

Ahjolan kansalaisopistossa noudatetaan uutta tietosuoja-asetusta. Tietosuojaselosteessa on tarkennettu Hellewin asiakasrekisterin henkilötietojen käsittelyperusteita ja -käytänteitä. Käsittelemme tietojasi jatkossakin vastuullisesti emmekä luovuta yhteystietojasi muille.

Kansalaisopiston tietosuojaseloste
Kansalaisopiston verkkosivujen tietosuojaseloste
Kansalaisopiston uutiskirjeen rekisteriseloste

3. Usein kysyttyjä kysymyksiä

En saanut ilmoittautumisen jälkeen vahvistusviestiä sähköpostiin, mitä teen?
Ota viipymättä yhteys Ahjolan toimistoon joko toimisto@ahjola.fi tai puhelimitse 044 553 8400.

Kannattaako mennä varasijalle?
Varasija kannattaa aina ottaa vastaan. Ryhmistä vapautuu usein paikkoja ja varasijoilta kutsutaan uusia opiskelijoita kurssille. Kurssipaikan vapautuessa ilmoitamme varasijalaisille tekstiviestillä.

Tarvitseeko poissaoloista ilmoittaa?
Poissaoloista ei tarvitse ilmoittaa Ahjolan toimistoon,

Voinko osallistua vain syyslukukaudelle?
Voit, mutta koko lukuvuoden kestävillä kursseilla kevään osallistuminen pitää perua 15.11. mennessä Ahjolan toimistoon.

Ilmoittauduin useammalle kurssille, ja maksoin ne saman tien verkkopankissa. Eikö olisi helpompaa ja käytännöllisempää, jos useamman kurssin ilmoittautumismaksut voisi maksaa kerralla?
Voit ilmoittautuessasi lisätä useita kursseja ostoskoriin. Kun olet tehnyt kaikki kurssivalinnat, jatka henkilötietoihin ja lähetä ilmoittautuminen. Kun ilmoittaudut usealle kurssille yhdellä kertaa, saat kaikista kursseista yhden laskun.

Miksi ilmoittautumisen yhteydessä kerätään henkilötunnus?
Henkilötunnus kerätään laskutusta ja yksilöimistä varten. Opetushallituksen tilastointia varten henkilötunnuksesta kerätään sukupuoli. Ilmoittautuminen on turvallista suojatun yhteyden vuoksi, eikä henkilötunnus näy laskulla.

Voinko saada opettajan puhelinnumeron?
Opettajat käyttävät henkilökohtaisia puhelinnumeroitaan ja sähköpostejaan emmekä luovuta niitä toimistolta. Opettaja antaa halutessaan yhteystietonsa oppituntien yhteydessä. Voit myös halutessasi jättää viestin välitettäväksi eteenpäin toimisto(at)ahjola.fi

Saako kursseista alennuksia?
Kursseista ei anneta alennuksia. Ahjolassa on erikseen opintosetelikursseja, jotka on suunnattu työttömille, työttömyyseläkeläisille, sairauspäivärahalla oleville ja maahanmuuttajille.

Onko liikuntarajoitteisten mahdollista osallistua Ahjolan kursseille?
Mahdollisuus esteettömään kulkemiseen kannattaa varmistaa erikseen toimistolta.

Tarvitsenko kurssille mennessäni oman soittimen?
Soittoryhmissä pitää olla oma soitin. Poikkeuksena on pianon- ja rumpujensoitto.

Mitä pitää ottaa mukaan ensimmäiselle taidetunnille?
Taideaineissa materiaalitarpeet selviävät ensimmäisellä kokoontumiskerralla. Mikäli materiaaleja tarvitsee jo ensimmäisellä kerralla, ottaa opettaja sähköpostitse yhteyttä 2-3 päivää ennen kurssin alkua.

Minkälaisia tasoryhmiä on kielissä?
Kielten tasoryhmät esitellään täällä. Jos olet epävarma kurssivalinnasta, soita opintoneuvontaan p. 044 553 8414. Kielten ryhmissä voit myös vaihtaa ryhmää, kun olet keskustellut opettajan kanssa.

Voiko lapseni osallistua mille tahansa kurssille? 
Suuri osa kurssien sisällöstä on suunnattu aikuisille. Soveltuvuuden voi varmistaa toimistolta. Mahdolliset ikärajat on mainittu kurssikuvauksessa. Löydät lapsille ja nuorille suunnatut kurssit ilmoittautumispalvelusta otsikon ”Lapset, nuoret ja perheet” alta.

Opiston johtokunta

Puheenjohtaja Markku Kämäräinen
Paula Alanen
Milla Ilonen
Henri Hyttinen
Jenni Pätäri
Päivi Vartiainen

Anne Hakanen, tuntiopettajien edustaja