DIGITAITOJA PIENYRITTÄJILLE 2022-2024
”Ensimmäiset askeleet ennen digiloikkaa.” Digitaitoja pienyrittäjille -hanke järjestää maksutonta koulutusta digiperustaidoissa Tampereen seudun yksin- ja pienyrittäjille.
Hankkeen koulutukset ovat päättyneet
Hanke päättyy vuoden 2024 lopussa. Viimeiset kurssit päättyivät lokakuussa ja hankkeen kokemukset kootaan nyt yhteen koulutusmalliksi, joka linkitetään myös tälle sivulle.
Parin vuoden aikana hankkeessa järjestetettiin 23 kurssia ja niille osallistui osallistui 65 yrittäjää, jotka hakivat uusia taitoja tai päivitystä aiempaan osaamiseen. Pääosa mukanaolleista osallistui usealle kurssille. Koulutus oli tarkoitetu Tampereen seudulla toimiville pien- ja yksinyrittäjille ja se oli maksutonta. Kurssit järjestettiin pääasiassa lähiopetuksena, mutta muutamia etäkurssejakin oli tarjolla.
Kursseista on sanottu mm. näin
- Digiperustaidot haltuun ”Olen saanut tietoa ja päivittänyt osaamista. Päässyt jyvälle siitä, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon ja missä mennään digiasioissa.” ”Kone ei tunnu niin vastenmieliseltä ja rasittavalta enää, se on tullut enemmän neutraaliksi työvälineeksi. Ehdottoman tarpeellinen kurssi tällaiselle tietotekniikkaa vieroksuvalle tyypille.”
- Googlen toimistosovellukset ”Kurssit selvensivät myös eri alustojen mahdollisuutta työstää materiaalia yhteistyönä netin yli. Hyödynnän simppelien teksti- ja taulukkotiedostojen jakamista nyt järkevämmin.”
- Googlen yritysprofiili kuntoon ”Käytäntöön eli omaan profiiliin mentiin nopeasti, siitä tuli paljon hyötyä.”
- Canva-perusteet: somesisältöä ja painotuotteita ”Olen saanut vahvistusta ja rohkeutta omaan tekemiseen.” ”Sain kokemusta uusista ominaisuuksista ja rohkeutta kaivaa ja kokeilla niitä itse ohjelmasta. Uudet työkalut nopeuttavat tekemistä.” ”Canva-kurssi oli ihan huippu. Sain joulumarkkinointimatskut kuntoon ja someen.”
- Facebook ja Instagram –perusteet pienyrittäjille ”— ilman tätä johdantoa ja opastusta olisi ollut todella vaikea päästä edes kunnolla alkuun ottamaan haltuun tätä tärkeää markkinointiviestinnän välinettä!” ”Facebookin päivittämisessä ennen kurssia ja jälkeen on eroa kuin yöllä ja päivällä.”
- Valokuvaus, videot ja editointi älypuhelimella ”Mahtavaa, loistokurssi, sain paljon tästä. Kurssi olisi voinut olla pidempikin.” ”Inspiroiva kurssi.”
Hankkeen tarjontaa kommentoitiin yleisemminkin: ”Kurssit/jaksot olivat siinä mielessä myös mukavia, että meitä oli monta pienyrittäjä samalla lailla ns. sormi suussa aluksi ja vertaistuki sekä hyvä henki porukoiden kesken oli ihanan positiivista. Ja ryhmissä meillä monella yrittäjällä selvästi kasvoi rohkeus kokeilla eri asioita ja lamppuja syttyi monessa päässä.” ”Oli turvallinen olo harjoitella.”
Yksilöohjausajat ja opintopisteet
Digitaitoja pienyrittäjille -hankkeen kurssit räätälöitiin osallistujien tarpeisiin. Ryhmäopetuksessa kaikkia kysymyksiä ei kuitenkaan voitu käsitellä, joten kurssien antia pystyi täydentämään varaamalla opettajalta yksilöllistä ohjausaikaa. Yksilöohjaus oli varsinaisen kurssin tavoin osallistujalle maksutonta.
Kurssit oli opintopisteytetty ja niistä oli mahdollisuus saada opintosuoritusmerkintä Oma opintopolku -palveluun.
Uutiskirje
Uutiskirje on ollut hankkeen tärkeimpiä tiedotusväyliä ja sen kautta on saanut nopeimmin tietoa mm. alkavista kursseista ja ilmoittautumisesta. Uutiskirje on postitettu kerran kuukaudessa. Tilauslomake näkyy tässä vielä toistaiseksi.
Sometilit
Hankkeen kursseista on ilmoiteltu myös myös Instagramissa ja Facebookissa (käyttäjänimi digiahjola). Somekanavia on käytetty pääasiassa maksullisiin mainonoskampanjoihin.
Hankkeen rahoitus
Koulutus on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.
Kysy lisätietoja:
hankekoordinaattori Irma Silvennoinen (irma.silvennoinen@ahjola.fi, 044 5538 503)
AHJOLAN DIGITAITOPAJAT 2023-2024
Ahjolan digitaitopajat -hankkeessa järjestetään neljä digitaitokurssia työttömille ja työtä etsiville. Pajat kokoontuvat 3 t kerrallaan kahdesti viikossa. Hanke toteutetaan lukuvuoden 2023 – 2024 aikana.
Arttelissa järjestettävissä digipajoissa keskitytään tavoittamaan hakevana toimintana erityisen haavoittuvaisessa asemassa olevia ihmisiä. Ahjolassa järjestettävät digipajat ovat avoimia kaikille työttömille ja työtä etsiville aikuisille.
Tavoitteet
- Parantaa osallistujien arjenhallintaa
- Kasvattaa motivaatiota uusien asioiden opetteluun
- Parantaa osallistujien digitaitoja ja työelämävalmiuksia
- Tarjota matalan kynnyksen opiskelumahdollisuuksia yhdenvertaisesti myös niille, jotka ovat taustansa, terveytensä tai oppimisvaikeuksien vuoksi jääneet vaille koulutusta
Kurssilla käydään läpi digiosaamisen perustaitoja laitteisiin (älypuhelin, tabletti, tietokone), ohjelmistoihin ja pilvipalveluiden käyttöön, tietoturvaan, sähköiseen asiointiin ja viestintään liittyen. Lisäksi paneudutaan työnhaussa ja työelämässä tarvittaviin digitaitoihin.
Opiskelu on OKM:n rahoittamaa ja opiskelijoille maksutonta.
Ilmoittaudu mukaan: Ahjolan digitaitopaja työttömille – työelämätaitoja (1 op)
Ilmoittaudu mukaan: Ahjolan digitaitopaja työttömille – perustaitoja (1 op)
ETSIVÄ OPISTOTYÖ 2024-2025
Ahjolan kansalaisopiston Etsivän opistotyön hanke tähtää liikuntarajoitteisten aikuisten tavoittamiseen ja heidän osallisuuden kokemuksensa paranemiseen. Yhteistyökumppaneina toimivat Invalidiliitto ja Sininauhaliiton EMPPA-työ. Mielen hyvinvointia esteettömästi -webinaarisarjan ja virkistystoiminnan tavoitteena on lisätä kohderyhmän saavutettavuuden kokemusta, osallistumismahdollisuuksia tavanomaiseen kansalaistoimintaan ja lisätä sekä rohkeutta että itseluottamusta ylittää liikkumiseen liittyviä esteitä.
Tärkeää on myös oma kuulluksi tulemisen ja vaikuttamisen kokemus. Hanketta suunnataan webinaareissa saadun palautteen myötä. Ahjolan kansalaisopiston tuntiopettajien työpanos on käytettävissä toiveiden mukaan. Ahjolan esteettömissä tiloissa järjestettävän virkistyspäivän sisältö määrittyy osallistujien toiveiden mukaiseksi. Toiveista totta -virkistyspäivä järjestetään lauantaina 23.11.2024 klo 11-16 Saukkolassa (Vainiokatu 2, Tampere).
Muutoksia koetussa hyvinvoinnissa seurataan hankkeen kuluessa kyselyiden ja haastattelujen avulla. Toiminta on Setlementtiliiton rahoittamaa ja osallistujille maksutonta. Kaikki toimintaan osallistuvat sitoutuvat luottamuksellisuuteen ja turvallisen tilan periaatteisiin.
tai lähikatsomossa Tampereella Validia-talon päivätoiminnan tilassa. Emppa-työntekijä Pirkko Justanderin mielen hyvinvoinnin teemaosuus alkaa klo 17.30.
24.9.2024: Voiko onnellisuutta opetella?
8.10.2024: Kohti parempaa itsetuntoa
5.11.2024: Yksinäisyyden äärellä
11.2.2025: Mistä apua mielen huoliin ja riippuvuushuoliin?
11.3.2025: Miten kohdata häpeä?
8.4.2025: Ajatellaan myönteisesti, kevennetään kuormaa
Tilaisuuksissa paikan päällä ovat Milla Ilonen Invalidiliitosta ja Sanna Lehtiniemi Ahjolan kansalaisopistosta. Alussa on aikaa tutustumiselle ja kuulumisille sekä luento-osuuden jälkeen keskustelulle. Osallistua voi yksittäisiin teemailtoihin tai kaikkiin eikä ilmoittautumista vaadita. Lisätietoa toiminnasta.