Taloushaltia-hankkeessa (2023-2024) autettiin ylivelkaantuneita nuoria
Toteutimme tamperelaisille nuorille taloustaito- ja tulevaisuuden toivoa luovaa ryhmätoimintaa eli Taloushaltia-ryhmiä.
- Ryhmiä pidettiin yhteistyössä Tampereen Ohjaamon, Tyttöjen Talon ja Tredun ammattiopiston kanssa.
- Teemailtoja/ -päiviä pidettiin yhteistyössä Vamoksen ja TAMK Parven kanssa.
Kartoitimme ylivelkaantuneiden nuorten palvelut ja palvelujen aukkopaikat – palvelujen tilanteesta ja kehittämistarpeesta keskusteltiin yhdessä ammattilaisverkoston ja nuorten kanssa yhteiskehittämisen työpajoissa.
- Yhteiskehittämisessä muodostui kuva nuorten palveluista ja niiden kehittämistarpeista. Kokosimme nuorten kokemuksia ja tarpeita palvelujen kehittämistä varten. Nuorten oma ääni ja kokemus tuli näkyväksi ammattilaisille. Yhteiskehittämisen työpajojen tarkoituksena oli tuottaa Taloushaltian kartta – työväline ammattilaisille ja nuorten käyttöön, jossa on koottuna raha-asioihin liittyvät ohjaus- ja neuvontapalvelut sekä muut tuen muodot.
- Yhteiskehittämisessä syntyneet ideat Taloushaltia-kartan toteuttamismuodoksi olivat:
Ammattilaisille teams-kanava, jossa aiheeseen liittyvä tieto on koottuna ja jossa voi kysyä myös apua toisilta. Kanavan ylläpitäjäksi valikoitui Tampereen Ohjaamo.
Nuorille selkeäkielistä tietoa somevideoiden esim. TikTokin kautta konkreettisten raha-asioiden hoitamisesta, auttavien tahojen esittelyä ja eri taloustermien avaamista selkokielellä. Nuoret toivoivat ylipäätään puhetta rahasta, jotta avun hakemisen kynnys olisi matalammalla. Tätä ideaa ei pystytty tässä hankkeessa viemään alun ideointia pidemmälle. Idea ja alustavat suunnitelmat ovat kuitenkin ammattilaisverkoston tiedossa. Tämä on mahdollinen jatkosteppi tulevaisuudessa.
Tuotimme tietoa ylivelkaantuneiden nuorten kokemuksista ja viestimme siitä edelleen nuorten kanssa toimiville tahoille ja viranomaisille.
- Kirjoitimme mielipidekirjoituksen Aamulehteen: Nuoret saavat rahaa liian helposti (18.8.2023)
- Kirjoitimme blogin yhteistyössä Tampereen Ohjaamon kanssa: Nuorten velkaongelmat – Yhdessä kohti vakaampaa taloudenhallintaa (Tampereen kaupungin sivut)
- Pidimme webinaarin tammikuussa 2024 vanhemmille ja ammattilaisille yhteistyössä Takuusäätiön, Tampereen Ohjaamon ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredun kanssa.
- Teimme some-julkaisujen sarjan suurelle yleisölle toukokuun 2024 nuorten velkaantumisesta ja Taloushaltia-ryhmien osallistujien kokemuksista. Julkaisut löytyvät Ahjolan Setlementin Facebook– ja Linkedin -kanavista.
Tietoa nuorten Taloushaltia-ryhmistä
Ryhmä on sinulle, jos
- olet 18-29-vuotias nuori
- raha-asiat aiheuttavat sinulle huolta
- haluat ymmärtää tunteiden ja identiteetin vaikutusta rahankäyttöön
- haluat saada keinoja taloutesi hallintaan
- haluat puhua rahasta ja rahankäytön haasteista
- haluat tavata muita samassa tilanteessa olevia nuoria
Ryhmää ohjasi 1-2 työntekijää ja joka kerralla oli tarjolla ilmainen välipala. Kokemustoimija kertoi oman tarinansa yhdellä ryhmäkerralla.
Taloushaltia-ryhmässä käytettiin sovelletusti Aspa-säätiön kehittämää valmennusmallia Omat rahat, omat valinnat, joka keskittyy taloustaitojen vahvistamiseen. Erityistä tässä mallissa on tunteiden vaikutuksen tunnistaminen ostoskäyttäytymiseen ja pienten tekojen merkitys rahan kulutuksessa. Rahan käytön taustalla vaikuttavat monet tunteisiin, identiteettiin ja itsesäätelyyn liittyvät ilmiöt. Ne tiedostamalla ja niistä oppimalla tavoitteen asettaminen rahankäyttöön ja budjetointi tulevat nuorelle mahdollisemmaksi.
Tietoa yhteiskehittämisen työpajoista ammattilaisille ja nuorille
Yhteiskehittämisen työpajat pidettiin vuoden 2023-2024 aikana ja niissä pohdittiin tamperelaisille nuorille suunnattujen raha-asioiden ohjaus- ja neuvontapalvelujen tilannetta ja kehittämistarpeita. Työpajojen lopputuloksena syntyi ideat Taloushaltian kartaksi ammattilaisille ja nuorille sekä ammattilaisten verkosto.
Artikkeli Taloushaltia- hankkeesta
Lisätietoja voit kysyä: Päivi Huuskonen paivi.huuskonen@ahjola.fi
Hanketta rahoitti vuonna 2023-2024 Tampereen kaupunki/Nuorisotakuuavustus , Alli Paasikiven säätiö sekä Pispalan rukoushuoneyhdistys