Laulaminen kuuluu kaikille

Virpi Vuori osallistui Ahjolan Laulamattomien laulukurssille ja löysi oman äänensä 49-vuotiaana. Laulunopettaja Julia Luoma uskoo, että turvallisessa ilmapiirissä on helpointa oppia.

Tutustu musiikin kursseihimme täällä!

Keskuudessamme elää vahvana uskomus, että joillekin meistä on suotu laulamisen taito ja heidän, joilla sitä ei ole, on turha siitä haaveilla.

Monille koulun laulutunneista on jäänyt suoranaiset traumat, jotka ovat pysyneet muistissa pitkälle aikuisuuteen. Erityisesti varttuneemmilla suomalaisilla on rutkasti ikäviä kokemuksia laulutunneilta, joilla tutisevat oppilaat laitettiin vuoron perään luokan eteen laulamaan opettajan ja luokkakavereiden arvioivan katseen alle.

Myös Virpi Vuori ajatteli pitkään, että hän on kehno laulaja. Syksyllä 2020 Vuori aloitti Ahjolan Laulamattomien ryhmässä lauluharrastuksen ollessaan 49-vuotias, minkä kautta hänelle aukesi täysin uusi kokemusmaailma.

”Huomasin, että laulamista oikeasti oppii vielä näin vähän vanhempanakin, vaikka se olisi hitaampaa. Tuntuu tosi mukavalta, että vielä voi kehittyä”, Vuori sanoo.

Tästä linkistä löydät Laulamattomien laulukurssin.

Vuoden harjoittelun aikana Vuori on oppinut tuottamaan korkeita ääniä aiempaa vaivattomammin. Uutena oppina tuli myös se, kuinka paljon tunnin aluksi tehtävillä lämmittelyillä ja äänenavausharjoituksilla on merkitystä siihen, miten ääni kulkee.

Lempeässä ilmapiirissä oppii

Vuori harmittelee, ettei hänen aikoinaan peruskoulun musiikkitunnilla opetettu, millä tavoilla ääntä voi tuottaa ja kuinka hallita äänilihaksia. Laulamattomien laulukurssin opettajalla Julia Luomalla on Vuoren mukaan ehtymätön työkalupakki, josta hän jakaa neuvoja oppilailleen. 

”Opettaja selitti hyvin aina, missä laulun pitäisi milloinkin tuntua”, Vuori kertoo ja asettaa käden rinnalleen havainnollistamaan sitä, missä kohdin matalat äänet värisevät.

Vuoren mielestä Laulamattomissa on ollut parasta iloinen ja helppo ilmapiiri ensimmäisestä tapaamisesta alkaen. Siitä hän kiittää opettajaa ja muita ryhmäläisiä.

”Ajattelin heti, että tästä voi tulla kivaa, kun opettaja on sellainen nuori iloinen nainen. Heti tuntui, että ryhmä on tosi mukava, kun siellä vitsi lensi.”

Ryhmän opettaja Julia Luoma kertoo, että hän on tietoisesti päättänyt, että ei ota itseään liian vakavasti, koska silloin myös ryhmäläisten on helpompi rentoutua.

”On helpompi oppia ympäristössä, jossa on turvallinen ja lempeä ilmapiiri”, Luoma sanoo.

Uudenlainen lauluryhmä

Musiikkiterapeutiksi parhaillaan opiskeleva Luoma kuvailee filosofiakseen, että musiikin harrastamisen ei pitäisi olla eliitin etuoikeus, vaan kaikkien pitäisi voida laulaa ja soittaa.

Luoma perusti Laulamattomat kolme vuotta sitten. Hän oli kiinnittänyt huomiota siihen, ettei Tampereella ollut ryhmää, joka olisi tarkoitettu laulamistaidoistaan epävarmoille ihmisille.

Viikoittaiset tapaamiset alkavat kehon lämmittelyllä, minkä tarkoituksena on ohjata oppilaita kehotietoisuuteen. Tämän jälkeen avataan äänet. Usein tunneilla on jokin laulutekninen teema, joka tukee kulloinkin harjoiteltavaa kappaletta.

”Huomasin, että laulamista oikeasti oppii vielä näin vähän vanhempanakin, vaikka se olisi hitaampaa. Tuntuu tosi mukavalta, että vielä voi kehittyä.”

Kappaleita lauletaan enimmäkseen yhteislauluna. Osallistujat saavat vaikuttaa valittuihin lauluihin. Country-musiikista pitävä Vuori toivoi laulettavaksi Dolly Partonin Jolene-kappaletta.

”Partonin englanti on sellaista amerikanenglantia, niin kieli meni alkuun vähän solmuun. Mutta kun sanoja toistettiin ja toistettiin, ne tulivat tutuiksi, ja se sujui paljon helpommin”, Vuori kertoo.

Ei vielä karaokeen

Vuoden aikana Virpi Vuori on oppinut laulamisesta paljon, mutta kertoo olevansa yhä epävarma.

”Huomaan edelleen, ettei välttämättä mene ihan nuotilleen. En menisi kylmiltään laulamaan karaokeen.”

Esiintyminen ei kiinnostakaan Vuorta. Syy aloittaa laulaminen oli pikemmin sosiaalinen. Yhteislaulut esimerkiksi kirkossa tai joululaulujen laulaminen yhdessä muiden kanssa ovat aina olleet hänestä mukavia hetkiä.

Vuori toivoo pääsevänsä jatkamaan Laulamattomissa myös ensi syksynä ja mielellään lähiopetuksessa, jos koronatilanne mahdollistaa sen.

Teksti: Emma Auvinen, Kuvitus: Jenny Epäilys

Laulamattomien laulukurssi kokoontuu syksyllä Juhannuskylän koululla torstai-iltaisin 18.3020.00, jos koronatilanne sallii. Keväällä 2021 ryhmä kokoontui enimmäkseen etänä Zoomissa.

Tutustu kurssitarjontaamme täältä!