Olet täällä

Poikatyö ja Isovelitoiminta

 

Vuoden 2018 alusta Isosisko- ja Tyttöjen Tupa -toiminta sai STEA:lta edellisvuotta suuremman kohdennetun toiminta-avustuksen, jonka avulla on alettu käynnistää myös pojille suunnattua Isovelitoimintaa ja erilaisia poikaryhmiä Tampereella.

Ahjolan poikatyön toiminta on tarkoitettu tamperelaisille 6–16 -vuotiaille pojille ja moninaisesti sukupuolensa kokeville lapsille ja nuorille. Toiminnan tarkoituksena on ottaa sukupuolisensitiivisesti huomioon poikien kehitykselliset ominaispiirteet ja suunnata toimintaa pojille, poikana olemisen moninaisuus huomioiden. Sukupuolisensitiivisessä poikatyössä pyritään tarjoamaan välineitä eheän identiteetin ja minäkuvan rakentamiseen ja siten kannustaa poikia löytämään oma tapansa toteuttaa itseään ja omaa sukupuoltaan. Toiminnassa tunnistetaan poikien erityispiirteitä ja stereotyyppisiä käsityksiä poikana olemisesta. Tällä tavoin stereotyyppisiä käsityksiä voidaan purkaa ja tämän myötä laajentaa poikana olemisen tilaa.

"Ole oma itsesi, muuten ei ole ketään kaltaistasi."  

 

>> ISOVELITOIMINTA on aikuiskaveritoimintaa, jonka kautta 6–16 -vuotias poika tai moninaisesti sukupuolensa kokeva lapsi tai nuori voi saada itselleen Isoveljen vuodeksi. Isoveljet ovat vähintään 18-vuotiaita vapaaehtoisia, jotka käyvät Isosisaruskurssin yhdessä Isosiskojen kanssa. Isosisaruskursseja järjestetään 4 kertaa vuodessa. Koulutuksen käytyään vapaaehtoinen Isoveli haastatellaan. Tämän jälkeen Isoveljet ja Pikkuveljet yhdistetään heidän kertomiensa mielenkiinnon kohteiden ja heidän temperamenttinsa perusteella. Tarkoituksena on saattaa yhteen mahdollisimman hyvin toisilleen sopivat Sisarukset. Sisarukset tapaavat 1 – 4 kertaa kuukaudessa sopien keskenään tapaamisistaan. Sisarukset voivat esim. käydä ulkoilemassa, pelailla, leipoa, tehdä käsitöitä, katsoa leffoja, urheilla, käydä uimassa tai mitä tahansa muuta toimintaa, mikä on juuri heille mieluista ja sopivaa.

6 – 16 -VUOTIAAT POJAT, TYTÖT JA MONINAISESTI SUKUPUOLENSA KOKEVAT! Ilmoittautuminen Pikkusisarukseksi eli mukaan Isosisarustoimintaan, Poikatyöhön tai Tyttöjen Tuvalle tästä.

VAPAAEHTOISET! Ilmoittautuminen aikuiskaveritoimintaan eli Isosisaruskurssille tästä

Seuraavan Isosisaruskurssin koulutuspäivät:

Ke 14.11. klo 17-19 Ahjolan tiloissa (Ahjolankatu 3, Tampere)

Pe 16.11. klo 17-19 Tyttöjen Tuvalla (Pispalan valtatie 45, Tampere)

La 17.11. klo 10-17 Tyttöjen Tuvalla (Pispalan valtatie 45, Tampere)

 

--> Voit tutustua netistä löytyvään Isosisaruskurssi - Vapaaehtoisen oppaaseen tästä

 

>> AVOIN TOIMINTA:

Ahjolan Poikatyön avoimet iltapäivä-, ilta- ja viikonloppupainotteiset ryhmät ja muut toiminnat ovat tarkoitettu 6-16 -vuotiaille pojille ja sukupuolensa moninaisesti kokeville lapsille ja nuorille. Ryhmät ovat maksuttomia ja niitä järjestetään eri puolilla Tamperetta. Ilmoittautumiset voi tehdä suoraan poikatyön ohjaajille (yhteystiedot alhaalla).

Syksyllä 2018 käynnistyvät ryhmät ja toiminnat:

 

Avoin Peli-ilta:

Joka maanantai 22.10.-3.12.2018 (Huom. EI 5.11.!)

Nuorisokahvila Uniikki, Vuolteenkatu 20, Tampere

klo 16.00–19.00

Peli-ilta tarjoaa 6–16 -vuotiaille pojille sekä sukupuolensa moninaisesti kokeville lapsille ja nuorille mahdollisuuden päästä pelaamaan erilaisia pelejä yhdessä muiden pelaamisesta kiinnostuneiden lasten ja nuorten kanssa. Peli-ilta toimii vastapainona yksinpelaamiselle ja korostaa enemmän vuorovaikutuksellista vapaa-ajan toimintaa. Siellä pääsee pelaamaan mm. lautapelejä, videopelejä (PS4, Wii), roolipelejä sekä keskustelemaan yleisesti pelikulttuurista ja jakamaan omia kokemuksiaan. Peli-iltaan voi tuoda halutessa mukanaan myös omia pelejä. Tule mukaan, sillä yhdessä pelaaminen on mukavampaa! Tarjolla pikkuevästä.

 

Liikuntaryhmä:

Joka keskiviikko 31.10.-5.12.2018 (Huom. EI 7.11.!)

Pispalan koulun liikuntasali, Pispalanharju 47, 33250 Tampere​

klo 17.00-19.00

Ryhmässä 6-16 -vuotiaiden poikien ja sukupuolensa moninaisesti kokevien lasten ja nuorten on mahdollista päästä harrastamaan monipuolista liikuntaa yhteisöllisellä meiningillä. Ryhmässä pääsee tutustumaan erilaisiin liikuntamuotoihin (esim. sähly, jalkapallo, parkour, kaupunkisota yms.) sekä mahdollisesti kokeilemaan myös jotain aivan uutta. Aikaisempaa urheilutaustaa ei tarvita, vaan voit tulla liikkumaan juuri niillä taidoilla mitä sinulla on. Ryhmässä korostuu enemmän leikkimielisyys ja mukava yhdessä tekeminen, eikä niinkään liiallinen kilpailu. Tavoitteena on saada ryhmäläiset innostumaan liikunnasta ja antaa siitä mahdollisimman positiivinen kuva. Tule yhdessä liikkumaan ja pitämään hauskaa hyvässä ryhmähengessä! Tarjolla pikkuevästä.

 

Musaryhmä:

Joka perjantai 26.10.-7.12.2018 (Huom. EI 9.11.!)

Ahjolan kansalaisopiston musaluokka, Ahjolankatu 3, Tampere

klo 17.00–19.00

Nyt kaikki 6–16 -vuotiaat pojat sekä sukupuolensa moninaisesti kokevat lapset ja nuoret mukaan soittelemaan yhdessä musaryhmään! Ei tarvitse olla kokenut soittaja, vaan ryhmä on avoin kaikille musiikista kiinnostuneille. Ryhmässä on mahdollisuus päästä vaikka kokeilemaan jotakin itselle aivan uutta soitinta. Paikan päältä löytyy mm. rumpuja, bassovahvistin ja akustisia kitaroita. Mukaan voi tuoda halutessa myös omia soittimia. Pistetään jamit pystyyn! Tarjolla pikkuevästä.

 

Poikien lauantai:

Yhtenä lauantaina kerran kuussa

10.11.2018: HALLOWEEN-teema

8.12.2018: PIKKUJOULU-teema

Miesten Kansalaistalo Mattila, Sepänkatu 10, Tampere (käynti Savilinnankadun puolelta)

klo 12.00–17.00

Poikien lauantait ovat erilaisia teemallisia lauantaipäiviä 6–16 -vuotiaille pojille ja sukupuolensa moninaisesti kokeville lapsille ja nuorille. Luvassa on teeman mukaista mukavaa ohjelmaa, kuten esim. leikkejä, pelejä, kisoja, elokuvia, askarteluja ja tietenkin teemaan sopivaa naposteltavaa. Syksyllä 2018 on luvassa Halloween-teema sekä Joulu-teema. Tervetuloa viettämään kanssamme superhauskoja lauantaipäiviä!

 

>> KOULURYHMÄT
Poikatyön toimenkuvaan kuuluvat myös tarpeiden mukaan räätälöidyt tunne- ja vuorovaikutustaitoryhmät tamperelaisille ala- ja yläkouluikäisille pojille, jotka järjestetään koulupäivien aikana yhteistyössä oppilashuollon ja opettajien kanssa. Näissä ryhmissä on tarkoitus kehittää poikien tunneilmaisua ja sosiaalisia taitoja sekä siten vahvistaa heidän itsetuntoaan ja empatiakykyään.

 

Poikatyön ohjaaja tekee myös yhteistyötä muiden poika- ja miestyötä tekevien tahojen sekä sosiaali- ja koulutoimen kanssa. Jos sinulla tai tietämälläsi muulla taholla on tarvetta yhteistyölle, voit olla suoraan yhteydessä Poikatyön ohjaajaan. Lyödään viisaat päämme yhteen ja pohditaan yhdessä mahdollisia yhteistyökuvioita tamperelaisen poikatyön edistämiseksi. 

 

Niklas Söderström                                      
Poikatyön ohjaaja                                       
p. 044 553 8432                                            
niklas.soderstrom (at) ahjola.fi               
FB: Niklas Poikatyön Ohjaaja
IG: niklas_poikatyon_ohjaaja
 
                 Aleksi Punkka
                 Poikatyön ohjaaja
                 p. 044 553 8471
                 aleksi.punkka (at) ahjola.fi