Olet täällä

Kuvataide

Kulttuuri ja taideretket

Ahjolan kansalaisopistosta Tampereelta tehdään syksyisin ja keväisin useita kulttuuri- ja taideretkiä ympäri Suomea. Kulttuuri- ja taideretkillä tutustutaan museoihin, historiallisiin nähtävyyksiin ja kulttuuri- ja taidekeskuksiin. Museoissa ja taidekeskuksissa on kohteena usein uudet näyttelyt perinteisten kokoelmien ohella. Opastus kuuluu ohjelmaan. Yleensä näihin koko päivän kestäviin retkiin on yhdistetty myös mahdollisuus osallistua yhteiseen ruokailuun (erillinen maksu).

Kuvataiteen tuntemus
Kuvataiteen tuntemus sisältää taiteen historiaa, taiteilijaelämänkertoja ja taidenäyttelyissä käyntejä.

Taidepiirustus ja kuvitus 

Ahjolan kansalaisopistossa opiskellaan piirustusta laaja-alaisesti erilaisilla kursseilla.
Piirustuskursseilla  tutustutaan lyijykynien, piirustushiilen ja puuvärien käyttöön. Opitaan valöörit, varjostaminen, kontrastit ja elävän viivan kauneus!
Nyt tai ei koskaan piirtämään -kurssit on suunnattu yli 55-vuotiaille. Kursseilla piirretään monipuolisia tutkielmia, asetelmia, harjoituksia ja sommitelmia hiili-, lyijy-, värikynä-, liitu- ja sekatekniikoilla.

Piirtämisen työpaja on suunnattu jo piirustusta aiemmin harrastaneille, jotka haluavat laajentaa piirtämistä uusiin suuntiin. Perustekniikoiden kertauksen jälkeen opetellaan sekatekniikoita sekä kokeillaan ja kehitellään uusia piirustustapoja. Aiheet voivat olla omia tai yhteisiä, tekniikat ovat vapaasti valittavissa. Löytöretkeillään samanhenkisten tekijöiden kanssa ja jaetaan oivalluksia!

Ahjolan kansalaisopistossa pidetään myös mallipiirustuskursseja. Mallin piirtäminen sopii alkajille ja pitkään harrastaneille. Alkajat saavat perusopetusta materiaalien hankinnasta lähtien. Aluksi piirretään kolmen minuutin asentoja useilla katsomistavoilla. Pitkässä asennossa opitaan piirtämisen perusteita viivan ilmaisusta varjostuksiin tulkintaa unohtamatta.

Perustiedot ja -taidot piirtämisestä saa jo intensiivikurssilla! Vauhdikas ja keskittyvä maratonpiirustus sopii vasta-alkajalle ja taidekouluun pyrkivälle. Opitaan tärkeimmät: viiva, varjo, valo, muoto, tila sekä tutustutaan värien käyttöön piirtämällä puuväreillä.

Piirteletkö puhelimessa puhuessasi tai tarkkailetko ympäristöäsi? Luonnoskirja ei ole vain muistiinpanoväline vaan se voi itsessään olla upea ja mielenkiintoinen teos. Kurssilla täytetään luonnoskirja havainnoista, ajatuksista ja ideoista, jotka sulautuvat kiehtovaksi kokonaisuudeksi. Lähestytään luonnoskirjatyöskentelyä erilaisten teemojen kautta eikä pelätä käyttää myös sanoja. Luonnosteluun käytetään mm. tusseja, mustetta, kahvia, väriliituja ja kollaasia. Kokoonnutaan joka toinen kerta erilaisissa sovituissa paikoissa ympäri Tamperetta.

Kuvituskurssilla pyritään yhdessä löytämään raikkaita ja rohkeita polkuja kuvittamisen mahdollisuuksiin ja omien kuvallisten ideoiden syventämiseen. Tiiviissä työskentelyssä jahkailulle ei jää sijaa ja voi keskittyä tekemiseen. Työskennellään käsin, käytetään mustetta ja peitevärejä.

Metalligrafiikka

Ahjolan kansalaisopiston grafiikan kursseilla tutustutaan grafiikan eri menetelmiin. Työstetään kuparilaattoja, kartonkia ja kohopainolaattoja. Kokeillaan kuivaneulaa, kova- ja pehmeäpohjaa (voi tehdä kuparille esim. pitseistä ja luonnonlehtimaailmasta tunnelmien kokonaisuuden). Akvatintalla voi luoda valojen ja varjojen ihmeellisen, hiljaisen maailman. Jos aikaa on, tehdään myös kohopainografiikkaa linoleumilla ja pressprintillä. Monotypia mahdollistaa erilaiset piirtämisen ja maalaamisen tavat.

Grafiikan työpajassa voi työstää kuparilaattoja kova- ja pehmeäpohjasyövytys- sekä akvatintamenetelmillä. Voi tehdä useamman laatan värigrafiikkaa, kahdesta laatasta voi saada ihmeellisen määrän eri värisävyjä. Kokeillaan kopiosyövytystä, kovapohjamarmorointia ja Chiné collée yhdistelmiä tai tutkitaan mustavalkografiikan hiljaista valo-varjomaailmaa tai tehdään sitä yhdessä kartonkigrafiikan kanssa. Linoleum- tai puupiirrosgrafiikkaa työstetään ja yhdistetään metalligrafiikkaan.

Maalaustekniikat ja kuvataide

Ahjolan kansalaisopistossa Tampereella voi opiskella taidemaalausta monin eri tavoin.

Toteuta haaveesi -lähde maalaamaan-kurssit, toinen Ahjolassa Pispalassa ja toinen Saukkolassa, sopivat kaikille. Voi maalata öljy-, akryyli- tai vesiväreillä. Tarjolla on opetusta ja tukea perspektiivi-, sommittelu- ja väriopissa sekä eri maalaustekniikoissa. Opettaja opettaa kannustavasti vasta-alkajalle maalaamisen ABC:n ja haastaa edistyneen maalarin kehittämään persoonallista ilmaisuaan ja taitoaan. Yhteistehtäviä ja omaehtoisia aiheita hyvässä hengessä! Sopii öljy-, akryyli- ja akvarellimaalareille. Kurssilla saa neuvot materiaalien hankintaan.

Ihan oikeita maalauksia-kurssilla tehdään oman näköisiä taideteoksia! Maalarin suuri haaste on luoda aitoa, löytää omat aiheet ja maalausjälki. Opetus kurssilla perustuu jokaisen henkilökohtaiseen ohjaamiseen ja kannustamiseen aina maalausaiheen valinnasta tekniseen toteuttamiseen. Emme tee harjoitustehtäviä vaan kehitymme taiteilijoina! Työskentelemme öljy-, akryyli- tai akvarelliväreillä. Sopii innokkaille aloittelijoille ja edistyneemmille, joilla on halu ja uskallus luoda oman näköistä taidetta. 

Iltapäivämaalausta Ahjolan Ateljeessa on tarkoitettu kaikille maalauksesta kiinnostuneille taitotasosta riippumatta. Voi maalata öljy-, akryyli-, pastelli- tai akvarelliväreillä. Voi kokeilla myös muita tekniikoita kiinnostuksen mukaan. Aiheina voivat olla esim. eläimet, ihminen, esineet, kukat jne. Opettaja kertoo tekniikoista ja opastaa hankinnoissa, mukaan voi ottaa omia välineitä, jos on.

Nyt tai ei koskaan maalaamaan-kurssit Ahjolan Ateljeessa ja Saukkolassa on tarkoitettu yli 50-vuotiaille maalauksesta kiinnostuneille. Maalata voi akryyli-, öljy- ja akvarelliväreillä, mutta myös muita yhteisesti sovittuja tekniikoita voidaan ottaa ohjelmaan.

Koloristit jatkavat ja tällä maalauksen jatkokurssilla tavoitteena on värien tuntemus ja taito käyttää niitä. Hehkutetaan ja soinnutellaan värikontrasteilla. Tarkastellaan väririnnastuksia, värien lämpöä ja tummuutta. Maalausaiheet ovat moninaisia ja työskentelytapa vauhdikas.  Nyt tarjolla on myös alkava koloristien kurssi. Pääpainona on värien tuntemus ja taito käyttää niitä. Joka kerralla maalataan vauhdikkaasti uuden aiheen jollakin värihaasteella, jota seuraa yhteinen palautekeskustelu. Mukaan tutut välineet, vasta-alkajille opastus välineiden hankintaan.

Atalan koulun maalauskurssi on tarkoitettu vasta-alkajille ja ennen maalanneille. Ennakkotietoja ei tarvita, vain kuvan tekemisen halu ja avoin mieli. Maalataan öljy- tai akryyliväreillä omaan tahtiin ryhmän toiveiden perusteella asetelmia, maisemia ja värisommitelmia sekä etsitään omaa kuvallista ilmaisua. Henkilökohtaista ohjausta ja yhteisiä keskusteluja.

Irjalassa tehdään taidetta, joka sopii sekä aloittelijoille että jo pitempään harrastaneille. Tehdään monipuolisesti eri tekniikoilla harjoituksia ja työskennellään sekä omien että annettujen aiheiden pohjalta. Tehtävät sivuavat kuvataiteen perusteita, mm. sommitelmaa, värioppia, maalaus- ja piirustustekniikoita.

Peltsun piirustus ja maalauskurssi työskentelee erilaisilla piirustus- ja maalausvälineillä. Lähdetään liikkeelle sekä omien että annettujen aiheiden pohjalta, jotka sivuavat mm. sommittelua, värioppia ja taidehistoriaa. Tavoitteena on harjaannuttaa omaa tekniikkaa mielikuvitusta unohtamatta. Sopii aloittelijoille ja pitempään harrastaneille.

Hervannan öljyväri- ja akryylimaalauskurssi sopii vasta-alkajille ja aiemmin maalausta harrastaneille. Opitaan maalauksen tekniikkaa, värioppia ja sommittelun perusteita. Maalataan omia tai yhteisiä aiheita. Keskitytään oman ilmaisun löytämiseen ja kehittämiseen.

Lielahden maalaus ja piirustuskurssi sopii kaikille, jotka haluavat opiskella ja harrastaa maalausta ja piirustusta kahden eri opettajan johdolla. Painottuu maalaukseen. Maalaamme akvarelli-, peiteväri-, akryyli- tai öljyväritekniikoilla. Piirrämme hiili-, lyijy- ja värikynä- sekä kuivaliitu- ja sekatekniikoilla.

Eheyttävän maalauksen kurssilla vapaudutaan ja voimaudutaan väreistä! Ei tarvitse "osata" mitään, maalaaminen on tärkeintä. Aloitetaan pienellä hengitysharjoituksella ja jatketaan siitä väriharjoituksiin. Väreihin uppoutuminen auttaa rauhoittumaan, vahvistumaan ja käsittelemään arkipäivänkin valintoja ja ongelmia.

Mallimaalaus Workshopissa maalataan viitenä lauantaina elävää mallia jonkun taidehistoriasta tunnetun taiteilijan teoksen innoittamana. Opettaja maalaa ryhmän mukana ja opetus painottuu mallin tauoille.

Ikonimaalausta voi harjoitella vasta-alkajat tai jo vähän ikonimaalausta kokeilleet. Tutustutaan ikonimaalauksen perustekniikkaan.