Olet täällä

Kirjoittaminen ja kirjallisuus


Kuva Tuula Komsi Valokuvailmaisun jatkokurssi

Kirjoittaminen

Ahjolan kansalaisopistossa Tampereella opiskellaan kirjoittamista mm. erilaisissa tekstipajoissa. Tekstipajassa opetellaan runon, proosan ja draaman teoriaa ja kirjoittamista käytännössä sekä luetaan ja annetaan palautetta ryhmäläisten mukanaan tuomista omista teksteistä. Ideoista tekstiksi -ryhmä toimii Hervannassa.

Luovan kirjoittamisen pajassa Tampereen lyseon lukiossa tehdään kaunokirjallisen ilmaisun harjoituksia, joista on mahdollista saada rakentavaa palautetta ryhmältä ja opettajalta. Tutustutaan kirjoittamisen teoriaan kuten kerrontaan, kuvaukseen ja kielikuviin. Kokeillaan kaunokirjallista proosaa, dialogia ja runoa. Kurssilaisten edellytetään kirjoittavan kurssiin liittyvät kirjoitustehtävät koneella.

Juhannuskylän koululla Ahjolan kansalaisopiston kurssilla voi harjoittaa myös voimaannuttavaa kirjoittamista. Kurssilla voi vapauttaa luovuutta ja vahvistaa persoonallista ilmaisua ja ehkä jakaa elämänkokemuksia toisten kanssa. Kirjoittamisesta saa iloa ja työkaluja arjessa jaksamiseen ja samalla oppii paremmin tuntemaan itseään.

Matalan kynnyksen voimaannutavassa luku- ja kirjoituspiirissä Ahjolan toimitalossa luetaan, keskustellaan, kokeillaan kirjoittamista ja etsitään omaa ilmaisua yhdessä toisten kanssa. Päiväkurssi sopii hyvin esim. kirjoittamisesta kiinnostuneille, jotka eivät ehkä ole vielä kokeilleet kirjoittamista. Tässä ryhmässä kokeillaan ilman mitään vaatimuksia. Puhutaan myös lempikirjoista - mitä ne kertovatkaan meistä? Kurssin tavoitteena on saada lukemisesta ja kirjoittamisesta iloa ja työkaluja arjessa jaksamiseen sekä lisätä itsetuntemusta.

Sytykkeitä, kirjoittajan ideapankki -kurssilla Saukkolassa ei odotella inspiraatiota, vaan tuotetaan tekstiä monenlaisten, hauskojen sormiharjoitusten avulla. Kirjoitetaan kurssilla erityyppisiä lyhyitä tekstejä tekstiesimerkkien siivittäminä, yksin ja yhdessä, jotta jokaiselle jää säästöön hyviä keinoja oman kirjoittamisen ideointiin. Tärkeintä on aloittaminen ja luonnostelu! Kurssi sopii kaikentasoisille kirjoittajille.


Kuva Tuula Komsi Valokuvailmaisun jatkokurssi

Kirjallisuus

Luetko mielelläsi? Haluaisitko keskustella lukemistasi kirjoista mukavassa ryhmässä? Lukupiirin teemana on tänä syksynä Suomi 100 vuotta. Valitsemme juhlavuoden kunniaksi luettavaksi erilaisia suomalaisia kirjoja ja tarkastelemme, mitä kaikkea suomalainen kirjallisuus on ollut ja on tänä päivänä. Lue ensimmäiselle kerralle Alexandra Salmelan 27 eli kuolema tekee taiteilijan.

Rakastatko runonlausuntaa? Pitkästa aikaa on tarjolla runonlausunnan kurssi Ahjolassa. Tervetuloa lyhytkurssille runojen lausumisen ja esittämisen maailmaan! Kurssi sopii kaikille runojen esittämisestä ja itseilmaisun kehittämisestä kiinnostuneille - et tarvitse aiempaa kokemusta runojen esittämisestä. Tuo mukanasi 1-2 runoa, jotka puhuttelevat sinua ja joihin haluat tutustua lähemmin (ei omia runoja). Opettele mahdollisuuksiesi mukaan runot ulkoa ja tuo niistä kopiot opettajalle. Kurssilla haemme persoonallista esitystapaa, läsnäolon taitoa, hyvää äänenkäyttöä ja tekstien tulkintaa.