Katsaus aamu- ja iltapäivätoiminnan taipaleeseen

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan päättäessä yli 20 vuotta kestäneen toimintansa teemme pienen katsauksen kuluneisiin vuosiin.

Koululaisten aamu – ja iltapäivätoimintaa on järjestetty Ahjolassa, Saukkolassa ja Rientolassa jo 1990 luvun puolelta asti.

  • Ahjolan kerho oli Ahjolan toimitalossa Pispalassa ja siirtyi Pispalan koululle syksyllä 2007
  • Rientolan kerhot Rientolan toimitalossa Lielahdessa ja Lamminpään koululla
  • Saukkolan kerhot olivat Saukkolan toimitalossa Tammelassa

Ahjolan, Rientolan ja Saukkolan nuorisotyön yhdistyttyä vuonna 2010 kaikki olivat Ahjolan aamu- ja iltapäivätoimintaa. Tuolloin iltapäivätoiminnanjohtajana oli Matti Laine ja koordinaattorina Marja Ukkola. Lapsia toiminnassa oli tuolloin reilut 200 ja ohjaajia 14. Sittemmin 2010-luvulla toiminnan sekä lasten että ohjaajien kaksinkertaistui, kun myös kerhojen määrää lisättiin Johannekseen, Nekalaan, Muotialaan ja Hyhkyyn.  

2020-luvulla kerhoja on ollut lisäksi Lamminpään koululla, Lielahden koululla, Pispalan koululla, Normaalikoululla Nekalassa ja Tammelan koululla. Lapsia kerhoissa on ollut enimmillään 550 ja ohjaajia 35.

Nyt viimeisenä vuonna Ahjolan kerhoja järjestettiin kuudella koululla. Lapsia oli 430 ja ohjaajia 28. Iltapäivätoiminnan koordinaattorina on toiminut Marja Ukkola ja iltapäivätoiminnan vastaavana ohjaajana Tuula Korkalainen.

Erikoisuutena harrastuskerhot

Kerhojen välillä oli etäisyyksistä huolimatta jotain yhteistyötä. Järjestimme kerhojen välisiä sählyturnauksia, joissa palkintojen jakajina toimivat tamperelaiset huippu-urheilijat. Ohjelmassa oli myös yhteisiä liikuntatapahtumia ja teatteriretkiä.

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan tarkoituksena on ollut tarjota lapsille turvallinen paikka ennen ja jälkeen koulupäivän. Toiminta on tukenut koulun ja kodin kasvatustyötä. Tarkoituksena on ollut myös tarjota lapsille virikkeellistä ajanviettoa toisten lasten seurassa ja ohjaajien ohjauksessa. Ohjattua toimintaa on ollut sekä sisällä että ulkona, minkä lisäksi on järjestetty lasten vapaan leikin valvontaa. Ohjelmassa on huomioitu kalenterivuoden teemat, sekä lasten toiveet. Olemme organisoineet erilaisia juhlia, retkiä ja teemapäiviä.

Ahjolan järjestämälle koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnalle on alusta alkaen ollut omaleimasta harrastustoiminnan sisällyttäminen kerhotoimintaan. Kerhojen sisäisiä harrastuskerhoja on ollut mm. liikunta- ja palloilukerhot, tanssi- ja teatterikerhot, luovan toiminnan kerhot, luonto-, lautapeli- ja koodauskerhot, sekä kokki-, taide- ja askartelukerhot. Juuri nämä harrastuskerhot ovat olleet meidän ja muutamien muidenkin yksityisten palveluntuottajien vetonaula.

Olemme olleet aktiivisia myös koulujen loma-aikoina. Ahjolan kesä-, syysloma- ja talvilomakerhot ovat tulleet monille tutuiksi. Kerhoja on järjestetty Ahjolassa, Rientolassa, Saukkolassa ja muutamalla koululla.

Olemme myös järjestäneet 2000-luvulta alkaen Kevätvilinät-tapahtuman Saukkolan toimitalossa. Tapahtumaan on osallistunut vuosittain 300–400 kävijää. Tapahtumassa on ollut taikuriesitys, kädentaitopaja, liikuntapaja, pomppulinna, käärme- ja hämähäkkiesittely, arpajaiset ja kahvio. Lisäksi tapahtumassa on vieraillut hälytysajoneuvoja, mm. poliisi ja palokunta.

Kaupungin palveluntuottaja

Ahjola on toiminut palveluntuottajana Tampereen kaupungille, ja kaupunki tuki toimintaa vuodesta toiseen yhteisten kumppanuussopimuksien kautta. Myös lapsia haettiin mukaan Tampereen kaupungin kautta. Kaupunki vahvisti kerhopaikat ja oikeuden kerhopaikkaan.

Aamu- ja iltapäivätoiminnan aikaisemmin järjestäneet kaupungin nuorisotyö ja varhaiskasvatus ovat huomioineet hyvin yksityiset palvelutuottajat. Meille järjestettiin tapaamisia, kokouksia ja koulutusta. Myöhemmin näitä yhteistyömuotoja ei kuitenkaan jatkettu. Valitettavasti koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta kokonaisuudessaan ei vieläkään saa riittävästi ansaitsemaansa arvostusta ja esim. tilojen suhteen koululuokat ja esiopetus saavat parhaat päältä.

Yhteistyö koulujen rehtorien, opettajien ja muun henkilökunnan kanssa on parantunut aikojen saatossa. Alun haasteiden jälkeen yhteistyö on sujunut hyvin ja Ahjolaan ja meidän ohjaajiimme on suhtauduttu hyvin, ja meitä on arvostettu.

Haikein mielin, mutta pää pystyssä

Kaikki ohjaajamme ovat olleet koulutettuja ja päteviä tähän työhön. Meidän ohjaajien koulutuksina on ollut mm. koulukäynnin ja apip. toiminnanohjaaja, lähihoitaja, nuoriso-, yhteisö- ja vapaa-ajan ohjaaja, yhteisöpedagogi, sosionomi, kasvatustieteiden maisteri yms. Ohjaajien ikähaitari on ollut 20–60-vuotta, ja mukana on ollut miehiä ja naisia.

Olemme toimineet myös alan opiskelijoiden työpaikkakouluttajina ja työharjoittelupaikkojen järjestäjänä. Meille on tullut opiskelijoita lähinnä Tredusta ja Kankaanpään opistosta.

Toiminnasta vuosittain keräämämme palautteet ovat olleet pääosin positiivisia tai erittäin positiivisia. Varsinkin näissä muutamissa viimeisissä kyselyissä on tullut paljon hyvää palautetta monipuolisesta ja laadukkaasta toiminnasta, harrastuskerhoista ja ohjaajien osaamisesta ja työpanoksesta.

Päätämme Ahjolan iltapäiväkerhojen toiminnan tähän kevääseen haikein mielin, mutta pää pystyssä, ylpeänä toiminnastamme ja tekemästämme työstä. Olemme vuosien varrella varmasti vaikuttaneet positiivisesti monen lapsen ja heidän perheidensä elämään.

Kiitos kaikille vuosien varrella toiminnassa mukana olleille ohjaajille ja kerholaisille perheineen. Kiitos myös yhteistyökumppaneille!