Tutustu uusimpaan Ahjola lehteen! Lehdessä mielenkiintoisia artikkeleita, opettaja – ja kurssiesittelyitä. Mukavia lukuhetkiä!Paperisen Ahjola -lehden jakelupaikat: Ahjola, Liikekeskus Westeri, K-Citymarket Linnainmaa ja Turtola, Tampereen rautatieasema, Seminaarisali, Ahjola, Pääkirjasto Metso , Sokos kirjaosasto, Suomalainen kirjakauppa (Koskikeskus, Hämeenkatu 21, Hämeenkatu 5, Kauppakeskus Duo), Vapriikki, Akateeminen kirjakauppa, Kulttuuritalo Laikku, Palvelupiste Frenckell, Työväenopisto, Hervannan vapaa-aikakeskus, Kaukajärven vapaa-aikakeskus, Keinupuistokeskus, Lielahtikeskus, Koskikotikeskus, Tipotie, Kansainvälinen osaamiskeskus OSKE, Kirjastot (Ylöjärvi, Nokia, Lempäälä, Sääksrjärvi, Pirkkala, Nuoliala, Kangasala), TAKK, TAMK, Tampereen aikuislukio, Tampereen Yliopiston ala-aula.

Lukuvuosi lähestyy loppuaan, ja tämänkin vuoden aikana Ahjolassa on syntynyt valtava määrä erilaisia luomuksia, teoksia ja töitä opiskelijoidemme kätten jälkenä.

Selaa tästä kuvataiteen ja muotoilun kursseilla tehtyjä opiskelijatöitä!

Saukkola on yksi Ahjolan omista toimitiloista, jonka peruskorjauksen ansiosta opetus pääsee alkamaan syyslukukaudella käytännöllisissä ja nykyaikaisissa tiloissa. Tilojen uudistamisessa on huomioitu myös esteettömyys. 

Saukkolan toimitilat ovat olleet peruskorjauksessa vuoden, ja elokuussa 2022 pääsemme aloittamaan opetuksen uudistetuissa tiloissa. 

Uusien tilojen suunnittelussa on otettu huomioon käytännöllisyys, ja aiemmin hankalan pieniä tiloja on remontissa yhdistetty.

Esimerkiksi alakerrassa sijaitsevaan liikuntatilaan, eli entiseen 5-luokkaan pystyttiin lisäämään neliötä jopa kolmanneksen verran. Erilaisia liikunta-, jooga- ja tanssitunteja päästään nyt järjestämään 150 neliön salissa. Myös entinen kädentaitojen luokka ja lasityöluokka on yhdistetty suuremmaksi kädentaitojen monitoimitilaksi.

Keramiikkatilat saivat oman uunihuoneen käytävän toiselta puolelta. Aiemmin luokkatiloissa sijainneet uunit lämmittivät luokkatilaa turhankin paljon. 

Musiikkitilat on siirretty rakennuksen päätyyn: entinen Kölvin monikulttuurinen nuorisotyötila on muutettu musiikkiluokaksi, ja sen alapuolella entisen Verstaan tiloissa sijaitsee nyt tilava bänditila. 

Näiden lisäksi myös muihin tiloihin on tullut merkittäviä muutoksia, ja kaikkien tilojen pinnat on käsitelty uudelleen.

Esteettömyys huomioitu

Remontin yhteydessä on keskusteltu Tampereen kaupungin esteettömyystyöryhmän kanssa, ja työryhmän näkökulmia on hyödynnetty suunnittelussa. 

Saukkolan molempiin kerroksiin pääsee nyt invaluiskaa pitkin, ja kerroksista löytyvät myös inva-wc:t. Invaluiskiin on asennettu vastukset, jotta ne pysyvät sulina talvella. Saavutettavuus on huomioitu myös esimerkiksi seinäopasteissa.

”Esteettömyyttä on pidetty tärkeänä näkökulmana, ja se, mikä on kohtuudella ollut mahdollista, on tehty ja tehdään”, kertoo peruskorjauksen projektijohtaja Arto Juhela. 

Juhelan mukaan esteettömyyden kehittämisen lisäksi isoin peruskorjauksen mukana tullut muutos on tilojen kokonaisvaltainen ajanmukaistaminen. 

”Varustelutaso on nyt tätä päivää, samoin yleisilme, kun kaikki on laitettu ja pinnat uusittu. Tyyli on hyvin toisennäköinen kuin ennen. Iso muutos on myös opetustilojen toimivuudessa. Ennen remonttia Saukkolassa oli paljon pieniä koppeja, jotka eivät oikein kelvanneet mihinkään tai toimivat huonosti.”

Saukkolan uusiin tiloihin pääsee siis tutustumaan elokuussa syyslukukauden kurssien alkaessa. Tervetuloa!

Tältä sivulta löydät tietoja Ahjolan kansalaisopiston tilojen esteettömyydestä. Yhdenvertaisuus ja saavutettavuus ovat meille tärkeitä, ja haluamme ottaa fyysisen esteettömyyden huomioon parhaamme mukaan. Syksyllä käyttöön otettavassa Saukkolan toimitiloissa esteettömyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Valitettavasti emme voi taata esteettömyyttä kaikissa tiloissamme. Ahjolalla on myös paljon opetusta esimerkiksi Tampereen kaupungin tiloissa, joiden esteettömyyteen emme voi vaikuttaa.

Täältä löydät listauksen kaikista opetuspaikoistamme.

Alta löydät tietoa päätoimipaikkojemme tilojen esteettömyydestä:

Ahjola

 • Pyörätuolirampit: EI, mutta Kipinän kautta pääsee pyörätuolilla -1 -kerrokseen, jos kulkee Ahjolankadun mäen kautta
 • Invavessat: EI
 • Hissi: EI
 • Vahtimestari avustaa tarvittaessa tavaroiden kantamisessa

Saukkola: käytössä 9/2022 alkaen

 • Pyörätuoliramppi: ON
 • Invavessa: ON
 • Hissi: ON
 • Vahtimestari avustaa tarvittaessa kantamisessa

Rellu

 • Pyörätuoliramppi: ON
 • Invavessa: ON
 • Hissi: ON

Juhannuskylä

 • Pyörätuolilla esteetön kulku luokkiin 60 ja 63
 • Pyörätuoliramppi: ON – Huom! Pyydämme informoimaan etukäteen vahtimestaria, jotta voimme asentaa sen paikoilleen
 • Invavessa: ON
 • Hissi: EI
 • Vahtimestari avustaa tarvittaessa kantamisessa ja asentaa pyörätuolirampin pyynnöstä

Seminaarisali

 • Pyörätuoliramppi:
 • Invavessa:
 • Hissi: ON
 • Ei vahtimestaripalveluita

Welcome to Ahjola!

Ahjola Adult Education Centre provides courses and guided activities for learning and recreation for people of all ages. The Adult Education Centre is a part of Ahjola Settlement, a non-profit organization in the Tampere area. We offer courses in several areas such as arts and crafts, languages, exercise and dance, health and nature, music, creative writing and theatre. In most of our classes the teaching language is Finnish.

Ahjola Adult Education Centre also organizes courses for enhancing reading and writing skills of immigrants in Tampere area. We also offer project-based courses on digital skills and work life skills for people who have been unemployed long-term.

We also offer the largest selection of Finnish courses in the Tampere area. We organize courses in four locations as well as many online courses for people of all skill levels. We do not provide language testing, but certificates of attendance are provided on request. You may find our Finnish courses here. 

You can browse our whole course selection and register online here.

Contact

Customer Service (course registration and cancelling)

toimisto@ahjola.fi or 044 553 8400

Finnish Course Counseling and Info

Tuula Kivelä, Head of Language Education
tuula.kivela@ahjola.fi or 044 553 8414

Elina Keinänen, Communications Coordinator
elina.keinanen@ahjola.fi or 044 553 8451

Ahjolan Setlementin keskeisiin arvoihin kuuluvat yhdenvertaisuus, osallisuus ja yhtenäisyys. Tuomitsemme Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan, ja osoitamme tukemme kaikille sodassa kärsineille.

Haluamme myös osoittaa tukemme kaikille Suomessa asuville venäläisille ja venäjänkielisille. Ukrainan sota ei ole heidän syytään emmekä hyväksy minkäänlaista heihin kohdistuvaa syrjintää tai rasismia.

Haluamme, että kaikilla on turvallinen olo osallistua toimintaamme, oli kyse sitten kansalaisopiston kursseista tai lapsi-, nuoriso- ja perhetyöstä. Painotamme, että jokaisella meistä on oikeus olla, toimia ja harrastaa ilman pelkoa syrjinnästä tai kiusaamisesta. Käymme aiheesta keskusteluja henkilökuntamme ja asiakkaidemme kanssa, ja meihin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä, mikäli havaitset syrjintää tai rasismia. Täältä löydät palautelomakkeemme. Luemme vastauksia aktiivisesti.

Kuten Setlementtiliiton aihetta koskevassa kannanotossa hyvin ilmaistaan: Jokaisen meidän tehtävä on tukea toisiamme vaikeassa tilanteessa ja omalta osaltamme lievittää kanssaihmisten ahdistusta.

Tehdään kaikki parhaamme sen eteen, että meillä on kaikilla yhdessä hyvä olla.

Päivitetty 08.08.2022

Alta löydät tietoa siitä, millaisia toimenpiteitä ja suosituksia noudatamme terveysturvallisuuden varmistamiseksi. Opetusjärjestelyt voivat muuttua, jos koronatilanne jälleen vaikeutuu.

Mitä sinä voit tehdä?

 • Älä tule kurssille, mikäli sinulla on flunssan oireita tai epäilet itselläsi koronavirustartuntaa.
 • Halutessasi voit käyttää kasvomaskia
 • Pese kädet tai käytä käsidesiä sekä tullessasi että lähtiessäsi.
 • Suosi omia harrastusvälineitä yhteiskäytössä olevien sijaan.
 • Noudata kulloinkin voimassa olevia viranomaisohjeita ja -suosituksia.

Mitä me teemme?

 • Pienensimme osallistujamääriä kursseilla, jotta turvavälien pitäminen helpottuisi.
 • Tehostimme siivousta omissa tiloissamme.
 • Tiloissamme on saatavilla käsidesiä.
 • Tiloissamme on saatavilla kertakäyttöisiä siivousliinoja yhteiskäytössä olevien opetusvälineiden puhdistukseen.
 • Seuraamme tarkasti viranomaisohjeita ja -suosituksia ja reagoimme niihin tarvittaessa välittömästi.

Tutustu tästä kurssitarjontaamme ja ilmoittaudu!

Lue tästä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ajankohtaiset koronasuositukset.

Asuntomarkkinat ovat rikki. Omistusasuntojen hinnat ovat karanneet monien ulottumattomiin. Kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja rakennetaan liian vähän. Väliinputoajia on liikaa. 15 prosenttia väestöstä tarvitsee asumistukea. Vuonna 2020 Kela maksoi asumistukea 2,2 miljardia euroa. Asunto-osuuskunnat voisivat palauttaa kohtuuhintaiset asunnot.

Ahjola julkistaa Ahjo-Oskun, uuden monipuolisen asunto-osuuskuntamallin, jossa yhdistyvät vuokra-asumisen ja omistusasumisen parhaat puolet. Lue lisää mallista Ahjo-Oskun nettisivuilta.

Tule kuulemaan Ahjo-Oskun julkistamistilaisuutta Zoomissa tiistaina 11.1.2022 klo 14–16!

Ohjelma

Miten asunto-osuuskunnat korjaavat markkinat. Mitä toimia tarvitaan?

 • Jarmo Rautiainen, hallituksen puheenjohtaja, Ahjolan Setlementti

Kommenttipuheenvuorot

 • Hannu Rossilahti, ylijohtaja, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus, ARA
 • Jaakko Stenhäll, kaupunginhallituksen jäsen, Tampere
 • Jari Pussinen, toimitusjohtaja, Tradeka-sijoitus Oy
 • Antti Laitila, johtava lakimies, Finanssiala
 • Pentti Lemmetyinen, toimitusjohtaja, Suomen Setlementtiliitto

Tilaisuuden juontaa toimittaja Jari Korkki.

Vallitsevasta tilanteesta johtuen olemme siirtäneet tilaisuuden kokonaan etänä toteutettavaksi Zoomissa. Voit ilmoittautua mukaan täältä: https://fi.surveymonkey.com/r/WVFWRJP

Tilaisuuden teknisestä ylläpidosta vastaa Emilia Osmala Osanasta. Kaikissa teknisissä ongelmissa voit olla yhteydessä Emiliaan 0442730718 tai emilia@osana.fi Tehdään yhdessä etäosallistumisesta helppoa.

Entisöintikursseilla hienointa on nähdä, kuinka rikkinäisestäkin esineestä voi työstää käyttökelpoisen ja kauniin. Projektiksi voi ottaa vaikkapa kirpparilta löytyneen funkkissenkin tai mummolan vanhan keinutuolin. 

Tutustu ja ilmoittaudu kädentaitojen kursseille täällä!

Kello lähestyy neljää, ja pikkuhiljaa entisöintikurssilaiset saapuvat PMK-talolle. Vielä hetken aikaa on hiljaista, mutta kun keskeneräiset huonekalut ja työvälineet nostetaan esiin, ilma täyttyy paukkeesta ja kolinasta. 

Entisöintikurssien pitkäaikainen opettaja Sirkka Haavisto kertoo, että tunnit ovat työpajamaisia ja yleensä opiskelijat jatkavat keskeneräisiä projektejaan. Haavisto neuvoo ja opastaa tarpeen mukaan. Tämän vuoksi aloittelijat ja jatkavat kurssilaiset voivat työskennellä samoilla tunneilla. 

”Noin 1930–1960-luvuille ajoittuvia esineitä työstetään eniten. Aina on työn alla esimerkiksi funkkisesineitä ja pikkutuoleja. Tuoli on tavallisin käsittelykohde”, Haavisto kertoo. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Pitää olla riittävän romu

Asko Niemimaa on parhaillaan kunnostamassa keinutuolia ystäväpariskunnalleen. Tarkoituksena on poistaa vanha maalikerros ja tuoda esiin alla oleva puupinta. Niemimaa on käynyt entisöintitunneilla jo kuuden vuoden ajan. 

”Tämä on niin hieno homma ja Sirkka niin hyvä opettaja, että entisöintitiistait kuuluvat minulla vuosikalenteriin. Olen täällä siihen saakka, kunnes potkitaan pois”, Niemimaa kehuu.

Niemimaa käy kurssilla, koska pitää siitä, kuinka vanhalle ja räsäiselle saa annettua uuden elämän. Hän etsii kirpputoreilta entisöitäviä huonekaluja ja ottaa uusia projekteja vastaan kavereilta, jotka toivovat huonekalulle uutta ilmettä. 

”Tykkään siitä, että huonekalu on mennyt riittävän huonoksi. Ei nyt ihan palasiksi, mutta se voi kupruilla ja nitistä ja natista. Siitä tietää, että töitä riittää. Jos kaluste on hyväkuntoinen, en ota sitä, vaikka halvalla saisi.”

Uutta oppia hakemassa

Tiina Lahtiselle tämä on puolestaan ensimmäinen syksy entisöinnin parissa. Hän on aiemmin tuunaillut huonekaluja kotona. Kun hän sai käsiinsä suurikokoisen vitriinikaapin, hän totesi, etteivät omat taidot ja kotitilat riitä. 

Tällä hetkellä meneillään on kaapin vanhojen lakkapintojen poisto. Lahtinen kertoo oppineensa uutta esimerkiksi erilaisista materiaaleista: millaista käsittelyä materiaalit kestävät ja miten niitä kannattaa työstää.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tiina Lahtinen on ensimmäistä kertaa entisöintikurssilla.

”Saan täältä sitä, mitä varten tulinkin, eli apua siihen, että mitä tehdään ja miten. Se on kyllä korvaamatonta. Samalla tutustuu uusiin työvälineisiin”, Lahtinen kertoo. 

Lahtinen pohtii, että visioita uusiin töihin tuppaa tulemaan aina, kun menee kirpputorille, mutta seuraavaa projektia ei ole vielä jonossa odottamassa. Kotona pyörii tosin yksi koristeikkuna, joka kaipaisi laittamista. 

Trendit vaikuttavat

Sirkka Haavisto on opettanut Ahjolassa entisöintiä jo 25 vuotta. Hänen mukaansa sisustustrendit näkyvät tunneilla jonkin verran. 1990-luvulla oli trendinä saada puu maalien alta takaisin esiin, minkä jälkeen 2000-luvulla valkoiseksi maalaamisen villitys valtasi monet. 

Nykyään monet kurssilaiset pitävät siitä, että esineen alkuperäinen idea ja käsittely saadaan tuotua esiin. Myös kiinnostus retroesineisiin on noussut.

Millaisia esineitä tai kalusteita kannattaa entisöidä?

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Entisöintiopettaja Sirkka Haavisto vasemmalla.

”Ensinnäkin sellaisia esineitä, joilla on itselle merkitystä ja jotka haluaa säilyttää. Hyötynäkökulmasta ajatellen esimerkiksi massiivipuinen huonekalu säilyy ja säilyy, jos sen käsittelee. Kolmantena ovat design-esineet tai esineet, joilla on esimerkiksi kulttuurihistoriallista tai rahallista arvoa”, Haavisto luettelee. 

”En rupea kuitenkaan sanomaan, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei. Kerron kurssilaisille etukäteen, kuinka paljon työtä kaluste vaatii, mutta oppilas itse päättää, mitä tehdään”, hän huomauttaa vielä.

Haavistoa itseään viehättävät entisöinnissä esineet ja tekemisen prosessi: on hienoa nähdä, miten romusta muotoutuu jälleen kaunis käyttöesine. 

”Minulla on myös kauhean mukavia ja innostuneita opiskelijoita. Täällä on kiva työskennellä, kun ihmiset tekevät hyvillä mielin ja motivoituneina”, hän lisää.

Teksti: Elina Keinänen, Kuvat: Jaakko Suomalainen