Olet täällä

Poikatyö ja Isovelitoiminta

 

Vuoden 2018 alusta Isosisko- ja Tyttöjen Tupa -toiminta sai STEA:lta edellisvuotta suuremman kohdennetun toiminta-avustuksen, jonka avulla on alettu käynnistää myös pojille suunnattua Isovelitoimintaa ja erilaisia poikaryhmiä Tampereella.

Ahjolan poikatyön toiminta on tarkoitettu tamperelaisille 6–16 -vuotiaille pojille ja moninaisesti sukupuolensa kokeville lapsille tai nuorille. Toiminnan tarkoituksena on sukupuolisensitiivisellä otteella ottaa huomioon poikien kehitykselliset ominaispiirteet ja suunnata toimintaa pojille ottaen huomioon poika olemisen moninaisuus. Sukupuolisensitiivisessä poikatyössä pyritään tarjoamaan välineitä eheän identiteetin ja minäkuvan rakentamiseen ja siten kannustaa poikia löytämään oma tapansa toteuttaa itseään ja omaa sukupuoltaan. Toiminnassa tunnistetaan poikien erityispiirteitä ja stereotyyppisiä käsityksiä poikana olemisesta. Tällä tavoin stereotyyppisiä käsityksiä voidaan purkaa ja tämän myötä laajentaa poikana olemisen tilaa.

"Ole oma itsesi, muuten ei ole ketään kaltaistasi."  

 

ISOVELITOIMINTA on aikuiskaveritoimintaa, jonka kautta 6–16 -vuotias poika tai moninaisesti sukupuolensa kokeva lapsi tai nuori voi saada itselleen Isoveljen vuodeksi. Isoveljet ovat vähintään 18-vuotiaita vapaaehtoisia, jotka käyvät Isosisaruskurssin yhdessä Isosiskojen kanssa. Isosisaruskursseja järjestetään 4 kertaa vuodessa. Koulutuksen käytyään vapaaehtoinen Isoveli haastatellaan. Tämän jälkeen Isoveljet ja Pikkuveljet yhdistetään heidän kertomiensa mielenkiinnon kohteiden ja heidän temperamenttinsa perusteella. Tarkoituksena on saattaa yhteen mahdollisimman hyvin toisilleen sopivat Sisarukset. Sisarukset tapaavat 1 – 4 kertaa kuukaudessa sopien keskenään tapaamisistaan. Sisarukset voivat esim. käydä ulkoilemassa, pelailla, leipoa, tehdä käsitöitä, katsoa leffoja, urheilla, käydä uimassa tai mitä tahansa muuta toimintaa, mikä on juuri heille mieluista ja sopivaa.

6 – 16 -VUOTIAAT POJAT, TYTÖT JA MONINAISESTI SUKUPUOLENSA KOKEVAT! Ilmoittautuminen Pikkusisarukseksi eli mukaan Isosisarustoimintaan, Poikatyöhön tai Tyttöjen Tuvalle tästä.

VAPAAEHTOISET! Ilmoittautuminen aikuiskaveritoimintaan eli Isosisaruskurssille tästäEnsimmäiset Isosisaruskurssit (Isosiskoille ja Isoveljille) syksyllä 2018 Tyttöjen Tuvalla ja Ahjolassa.

Syksyn 2018 Isosisaruskurssit:

1. kurssi: Ke 26.9. klo 17-19, Pe 28.9. klo 17-19 ja La 29.9. klo 10-17

2. kurssi: Ke 14.11. klo 17-19, Pe 16.11. klo 17-19 ja La 17.11. klo 10-17

-->  Voit tutustua netistä löytyvään Isosisaruskurssi - Vapaaehtoisen oppaaseen tästä

 

AVOIMET POIKARYHMÄT:

Ahjolan Poikatyön avoimet iltapäivä-, ilta- ja viikonloppupainotteiset ryhmät ovat tarkoitettu 6-16 -vuotiaille pojille ja sukupuolensa moninaisesti kokeville lapsille ja nuorille. Ryhmät ovat maksuttomia ja niitä järjestetään eri puolilla Tamperetta. Ryhmiin ilmoittautumiset suoraan poikatyön ohjaajille (yhteystiedot alhaalla).

Syksyllä 2018 käynnistyvät ryhmät ja toiminnat:

 

Peliryhmä:

Joka maanantai 22.10.-3.12.2018 (Huom. EI 5.11.!)

Nuorisokahvila Uniikki, Vuolteenkatu 20, Tampere

klo 16.00–19.00

Ryhmä tarjoaa 6–16 -vuotiaille pojille sekä sukupuolensa moninaisesti kokeville lapsille ja nuorille mahdollisuuden päästä pelaamaan erilaisia pelejä yhdessä muiden pelaamisesta kiinnostuneiden lasten ja nuorten kanssa. Ryhmä toimii vastapainona yksinpelaamiselle ja korostaa enemmän vuorovaikutuksellista vapaa-ajan toimintaa. Ryhmässä pääsee pelaamaan mm. lautapelejä, videopelejä (PS4, Wii), roolipelejä sekä keskustelemaan yleisesti pelikulttuurista ja jakamaan omia kokemuksiaan. Ryhmään voi tuoda halutessa mukanaan myös omia pelejä. Tule mukaan, sillä yhdessä pelaaminen on mukavampaa! Tarjolla pikkuevästä.

 

Musaryhmä:

Joka perjantai 26.10.-7.12.2018 (mahdolliset peruutuspäivät ilmoitetaan erikseen)

Ahjolan kansalaisopiston musaluokka, Ahjolankatu 3, Tampere

klo 17.00–19.00

Nyt kaikki 6–16 -vuotiaat pojat sekä sukupuolensa moninaisesti kokevat lapset ja nuoret mukaan soittelemaan yhdessä musaryhmään! Ei tarvitse olla kokenut soittaja, vaan ryhmä on avoin kaikille musiikista kiinnostuneille. Ryhmässä on mahdollisuus päästä vaikka kokeilemaan jotakin itselle aivan uutta soitinta. Paikan päältä löytyy mm. rumpuja, bassovahvistin ja akustisia kitaroita. Mukaan voi tuoda halutessa myös omia soittimia. Pistetään jamit pystyyn! Tarjolla pikkuevästä.

 

Poikien lauantai:

Yhtenä lauantaina kerran kuussa

10.11.2018: Halloween-teema

8.12.2018: Joulu-teema

Miesten Kansalaistalo Mattila, Sepänkatu 10, Tampere (käynti Savilinnankadun puolelta)

klo 12.00–17.00

Poikien lauantait ovat erilaisia teemallisia lauantaipäiviä 6–16 -vuotiaille pojille ja sukupuolensa moninaisesti kokeville lapsille ja nuorille. Luvassa on teeman mukaista mukavaa ohjelmaa, kuten esim. leikkejä, pelejä, kisoja, elokuvia, askarteluja ja tietenkin teemaan sopivaa naposteltavaa. Syksyllä 2018 on luvassa Halloween-teema sekä Joulu-teema. Tervetuloa viettämään kanssamme superhauskoja lauantaipäiviä!

 

Syksyn aikana on käynnistymässä myös alla mainitut ryhmätoiminnat. Ryhmien tarkat aikataulut ja paikkatiedot eivät ole vielä varmistuneet, mutta niistä ilmoitetaan mahdollisimman pian. 

 

Liikuntaryhmä:

Tavoitteena päästä yhdessä harrastamaan 6-16 -vuotiaiden poikien ja sukupuolensa moninaisesti kokevien lasten ja nuorten kanssa monipuolisesti liikuntaa yhteisöllisellä meiningillä. Ryhmässä on mahdollisuus päästä tutustumaan erilaisiin liikuntamuotoihin ja päästä kenties kokeilemaan myös jotain aivan uutta. Ryhmässä korostuu enemmän leikkimielisyys ja mukava yhdessä tekeminen, eikä niinkään liiallinen kilpailu. Tavoitteena on saada ryhmäläiset innostumaan liikunnasta ja antaa siitä mahdollisimman positiivinen kuva.

 

Teatteriryhmä:

Teatteriryhmässä 6–16 -vuotiaat pojat ja sukupuolensa moninaisesti kokevat lapset ja nuoret pääsevät tutustumaan teatterin maailmaan mm. improvisaation, teatterileikkien ja hahmon luomisen kautta. Ryhmä antaa tilaisuuden kehittää ilmaisutaitoa ja heittäytymiskykyä sekä lisää rohkeutta esiintymiseen. Aiempaa kokemusta ei tarvita. Jokainen voi tulla ryhmään sellaisena kuin on ja ilmaista itseään juuri itselleen sopivimmalla tavalla. 

 

KOULURYHMÄT
Poikatyön toimenkuvaan kuuluvat myös tarpeiden mukaan räätälöidyt tunne- ja vuorovaikutustaitoryhmät tamperelaisille ala- ja yläkouluikäisille pojille, jotka järjestetään koulupäivien aikana yhteistyössä oppilashuollon ja opettajien kanssa. Näissä ryhmissä on tarkoitus kehittää poikien tunneilmaisua ja sosiaalisia taitoja sekä siten vahvistaa heidän itsetuntoaan ja empatiakykyään.

 

Poikatyön ohjaaja tekee myös yhteistyötä muiden poika- ja miestyötä tekevien tahojen sekä sosiaali- ja koulutoimen kanssa. Jos sinulla tai tietämälläsi muulla taholla on tarvetta yhteistyölle, voit olla suoraan yhteydessä Poikatyön ohjaajaan. Lyödään viisaat päämme yhteen ja pohditaan yhdessä mahdollisia yhteistyökuvioita tamperelaisen poikatyön edistämiseksi. 

 

Niklas Söderström                                      Aleksi Punkka
Poikatyön ohjaaja                                       Poikatyön ohjaaja
p. 044 553 8432                                            p. 044 553 8471
niklas.soderstrom (at) ahjola.fi               aleksi.punkka (at) ahjola.fi
FB: Niklas Poikatyön Ohjaaja
IG: niklas_poikatyon_ohjaaja