Olet täällä

Ahjolan Vuoden tuntiopettaja 2017 Sinikka Törmälä

Vuoden tuntiopettaja 2017 Sinikka Törmälän ”Elämä Saukonmäen ja Teiskontien välissä”

Sinikka Törmälä on työskennellyt laulunopettajana Saukkolassa jo 30 vuotta. Jo sitä ennen hän piti Saukkolassa näytelmäkerhoja. Osuvasti oli hänen oppilaansa jo vuosia sitten kommentoinut, että Sinikan elämä on Saukonmäen ja Teiskontien välissä. ”Sävelten siivin hän on kuitenkin paljon matkustellut esiintymässä maailmalla.”


 

Sinikka kertoi, että alkuaikoina Saukkolassa opettaessaan yhteisöllisyys oli toiminnassa erityisen tärkeätä. Sen ajan Saukkolan nuoret viihtyivät Saukkolassa myös vapaasti oleilemassa ja kurssitoiminta oli enemmän hyvää ja hauskaa kerhoilua ja yhdessä viihtymistä. Saukkolan toiminnanjohtaja Timo Leppänen otti mielellään uusia ideoita vastaan, ja jos vain tila löytyi, niin sitten vain kokeiltiin. Hyvä tunnelma oli kurssin tai kerhon ydin.

Sinikalla on opettajana monipuolinen tausta. Nuori Sinikka innostui opettajansa välityksellä liittymään musiikkiopiston tyttökuoroon ja sieltä siirtyminen Leonid Bashmakovin ja Eva Gyldenin oopperaluokalle kävi luontevasti. Opiskelu oopperaluokalla toi mukanaan myös töitä teatterilaulajana ammattiteattereissa.  Ylioppilaskirjoitusvuonnaan hän esiintyi mm. TTT:n Viulunsoittaja katolla esityksessä. Nyt Sinikan oma tytär jatkaa samassa musikaalissa ja vielä samalla näyttämöllä.

16-vuotiaana Sinikka aloitti lauluopinnot Leena Jokela-Nikulan johdolla.  Kirjoittaminen ja näytteleminen kuitenkin kutsuivat ja vähän myöhemmin hän aloitti opiskelun Tampereen yliopiston draamalinjalla. Konservatorion ammattiopinnot veivät kuitenkin voiton. Työssään Sinikka on kuitenkin pystynyt yhdistämään sekä draamalinjan opit että laulunopettajan roolin.

Sinikka kertoi, että hänen lauluoppilaissaan nuorimmat ovat lukiolaisia ja vanhimmat yli kahdeksankymppisiä. Päämäärät opiskelijoilla lauluopinnoissa ovatkin varsin erilaisia. Toiset hakevat paikkaa laulun jatko-opintoihin tai esimerkiksi teatterikouluun, toiset tulevat katsomaan mitä kurssilla tehdään ja inspiroitumaan yhteisistä hetkistä. Monet aloittavat lauluopinnot varsin myöhään, jopa vasta eläkkeelle siirtyessään. Päämääränä voi olla esimerkiksi osallistuminen seniorilaulukilpailuihin.
Sinikan mielestä lauluopinnot, varsinkin yksinlaulu, ehkäisevät dementiaa, sillä aivoja käytetään todella laajasti. Laulukursseilla opetellaan sanoja, melodiaa, rytmiä, harmoniaa ja myös fysiikkaa treenataan.

Draaman ja laulamisen yhdistävä Viihderyhmä Säihke harjoittelee parhaillaan kevään uutta musikaalia Neuroosiklinikka. Sinikka on tehnyt tekstin ja laulujen sanat ja Miki Heimola säveltänyt musiikin. Neuroosiklinikalla on 4 esityskertaa ja se on heidän suurin produktionsa tähän asti. Johanna Litmanen ohjaa koreografian esitykseen.

Kuvat Viihderyhmä Säihkeen harjoituksista: